Hamp kan absorbere CO2 på linje med trær, konkluderer tysk forskning
En tysk studie nylig publisert viser at hamp har potensialet til å ta opp og lagre CO2 i byggematerialer, tilsvarende det trær kan gjøre. Dette betyr at hamp potensielt kan møte EUs standarder for karbonkompensasjon.
Undersøkelsen avslører at hampens evne til å absorbere CO2 er på par med hurtigvoksende trær som gran, douglasfuru og bjørk. Rapporten er et verk fra nova-Instituttet i Hürth, bygget på tidligere vitenskapelige oppdagelser.
Hemp Today omtalte saken først den 13.07.2023
Om Karbonlagring
Undersøkelsen viser at hamps evne til å lagre karbon i mulige bygg- og isolasjonsmaterialer varierer mellom 9,5 og 11,4 t CO2ekv/ha. Mengden karbon lagret avhenger av mengden strå høstet per arealenhet, med mer karbon lagret når stråproduksjonen øker.
‘Brutto’ henviser her til den totale mengden CO2 hampen er i stand til å lagre, mens ‘netto’ tar hensyn til utslipp relatert til produksjon og transport av både hamp og tre. Hamp og trær har vist at de kan absorbere netto mellom 5,5 til 11 tonn CO2 per hektar.
EUs syn på hamp
EUs Direktorat for landbruk og landlig utvikling (DG AGRI) har anerkjent de miljømessige fordelene med hamp. Rapporten indikerer at hamp er et attraktivt alternativ innen EUs foreslåtte karbonfjernings-sertifiseringsordning, som verdsetter miljøvennlige metoder og produkter.
EUs sertifiseringsordning er designet for å booste karbonfjerningsinitiativer og motarbeide grønnvasking, samtidig som den gir bedrifter en plattform for å vise sin innsats. Den setter også opp et system for EU-land for å verifisere karbonfjerninger, sikre nøyaktighet, og støtte bærekraft.
EUs fremtidsvisjon
EUs mål er å minske karbonutslippet fra bygninger ved hjelp av «sirkulær renovering», som oppmuntrer til bruk av miljøvennlige materialer som kan lagre karbon. Ifølge Eurostat falt drivhusgassutslippene i europeiske land med 4% i siste kvartal av 2022 sammenlignet med 2021. CO2-utslippene fra byggindustrien står for 5 til 12% av EU-landenes totale utslipp.
EU har satt seg som hovedmål å bli karbonnøytrale innen 2050.